Vyzrálé Hovězí maso
CHCI VÍCE INFORMACÍ

Vyzrálé hovězí maso

Už se vám stalo, že jste koupili hovězí maso z běžného řetězce a stálo vás to hodně energie ho uvařit doměkka? Komu ne...

Proč tomu tak je?

Plemeno skotu

Mléčná plemena jsou šlechtěna hlavně na produkci mléka, zvíře na sobě nemá tolik svalové hmoty. Mléčný skot je chovaný převážně ve stájích a nemá tolik příležitosti k pohybu. Masná plemena skotu sice také produkují mléko, ale v malém množství pouze pro potřebu telat. Většina z nich prožije svůj život na pastvině po celý rok.

Věk zvířete

Má jistý vliv, ale ne zásadní. I maso desetileté krávy masného plemene bude po dostatečném vyzrání vynikající.

Pohlaví zvířete

Býk je hodně zmasilý. Maso z mladého býka bude velmi libové a jemné. Takové maso nebude protučnělé, neboli mramorované, a proto nebude tak křehké a chuťově nijak zajímavé. Maso z jalovice nebo volka bude pěkně mramorované tukem, bude mnohem chutnější, křehké a jeho chuť bude intenzivní.

Zrání

To je ten nejdůležitější parametr, který určuje jak se vám bude s masem pracovat v kuchyni a jak vám maso bude po úpravě chutnat.

Posmrtná ztuhlost, neboli rigor mortis, nastává u každého živočicha v důsledku biochemických a fyzikálních procesů. Není to ale nevratný proces, ke zpětnému zkřehnutí je potřeba čas, který při běžné řetězové produkci bohužel není.

Suché zrání je proces, kdy celé čtvrtě visí za velmi nízké teploty a za přístupu cirkulujícího vzduchu a přísné hygienické kontroly několik dní až týdnů ve speciálních chladících boxech. Mění se pH, svalová vlákna se uvolňují a hlavě se odpařuje voda, čímž se koncentruje chuť a vůně masa. Maso zkřehne, zintenzivní se jeho chuť i vůně.

Mokré zrání je druhá fáze zrání probíhající bez přístupu vzduchu. Rozbourané maso je zavakuováno do balíčků, přičemž již nedochází k odpařování vody a nastává přirozený proces rozkladu pomocí vlastních enzymů. Tento proces pokračuje po celou dobu až do rozbalení balíčku.

Doba zrání, která je uvedená u našich produktů, je vždy délka fáze suchého zrání.

Eco Farm steak
Hovězí maso Eco Farm steak 350 Kč/kg
Falešná líčka
Hovězí maso Falešná líčka 170 Kč/kg
Falešná svíčková
Hovězí maso Falešná svíčková 400 Kč/kg
Flank steak
Hovězí maso Flank steak 350 Kč/kg
Flap steak
Hovězí maso Flap steak 350 Kč/kg
Flat iron steak
Hovězí maso, steaky Flat iron steak 300 Kč/kg
Recepty Hovězí burger se slaninou a sýrem
RECEPTY
Hanger steak
Hovězí maso, steaky Hanger steak 350 Kč/kg
Holubička
Hovězí maso, steaky Holubička 310 Kč/kg
Hrudí
Hovězí maso, přední Hrudí 150 Kč/kg
Husička
Hovězí maso, steaky Husička 330 Kč/kg
Kližka
Hovězí maso, zadní Kližka 220 Kč/kg
Kosti
Hovězí kosti Kosti 30 Kč/kg
Krk
Hovězí maso, přední Krk 250 Kč/kg
Líčka
Hovězí maso, přední Líčka 190 Kč/kg
Recepty Pečený krk na víně
RECEPTY
Lopatkový plátek
Hovězí maso, steaky Lopatkový plátek 250 Kč/kg
Loupaná plec
Hovězí maso, přední Loupaná plec 210 Kč/kg
Oháňka
Hovězí oháňka Oháňka 100 Kč/kg
Ořezy
Hovězí maso, zadní Ořezy 100 Kč/kg
Podplečí
Hovězí maso, přední Podplečí 300 Kč/kg
Recepty Trhané hovězí maso
RECEPTY
Pupek
Hovězí maso, přední Pupek 170 Kč/kg
Ossobuco
Hovězí maso, přední Ossobuco 240 Kč/kg
Rib eye steak
Vysoký roštěnec Rib eye steak 450 Kč/kg
Rump steak
Hovězí maso, steaky Rump steak 400 Kč/kg
Skirt steak
Hovězí maso, steaky Skirt steak 350 Kč/kg
Striploin
Nízký roštěnec Striploin 400 Kč/kg
Recepty Roast Beef
RECEPTY
Svíčková
Hovězí maso, steaky Svíčková 700 Kč/kg
Tabulový steak
Hovězí maso, steaky Tabulový steak 350 Kč/kg
Top blade steak
Hovězí maso, steaky Top blade steak 300 Kč/kg
Váleček
Hovězí maso, zadní Váleček 330 Kč/kg
Zadní
Hovězí maso, zadní Zadní 290 Kč/kg
Recepty BBQ hovězí žebra
RECEPTY
Žebra na pečení
Hovězí maso, přední Žebra na pečení 200 Kč/kg
Žebra na polévku
Hovězí maso, přední Žebra na polévku 100 Kč/kg
Plec
Hovězí maso, přední Plec 190 Kč/kg