Vyzrálé Hovězí maso
CHCI VÍCE INFORMACÍ

Není to vaše chyba, že maso bývá tuhé

Možná už se vám stalo, že jste koupili hovězí z běžného supermarketu a po hodinách u plotny jste se stejně dočkali spíš podrážky než křehkého steaku. Není to tím, že byste neuměli vařit – je to prostě maso, které nedostalo čas. Hovězí potřebuje po porážce odpočívat, aby se svalová vlákna uvolnila a chuť se rozvinula. Bez zrání je tuhé, se zráním se promění v lahůdku.

Plemeno, pohlaví a život na pastvině dělají rozdíl

Ne každá kráva je stejná. Mléčná plemena jsou šlechtěná hlavně na produkci mléka, jejich maso je proto chudší na tuk i chuť. Masná plemena, která většinu života tráví venku na pastvinách, mají vyvážený podíl svalů a tuku, tzv. mramorování. To zajišťuje křehkost a intenzivní chuť. Velkou roli hraje i pohlaví: maso z jalovice nebo volka bývá jemně prorostlé tukem, voňavé a šťavnaté, zatímco maso z býka je sice libové, ale méně zajímavé pro chuťové buňky.

Věk zvířete a kouzlo zrání

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení není vyšší věk nutně na škodu. I starší kráva masného plemene může dát maso, které je vynikající – pokud má šanci správně uzrát. Zrání je klíčovým procesem. Suché zrání je gurmánská specialita: čtvrtě masa visí v chladicích boxech s kontrolovanou teplotou a prouděním vzduchu. Maso ztrácí vodu, koncentruje se jeho chuť a stává se křehkým tak, že se rozplývá na jazyku. Mokré zrání probíhá ve vakuu a pomáhá enzymům přirozeně změkčovat maso.

Co navíc získáte s bio farmářským masem

Prémiové farmářské maso není jen o chuti, ale i o původu. Naše zvířata tráví většinu roku na pastvinách, bez stresu, bez hormonů a antibiotik. Díky tomu má maso vyšší obsah zdravých omega-3 mastných kyselin a nižší podíl nasycených tuků než maso z běžné velkovýroby. Každý kus je stoprocentně dohledatelný a nese certifikát BIO. Ať už si připravíte steak na grilu, nebo pomalu tažený vývar, můžete si být jistí, že jde o maso s příběhem, kvalitou a respektem k přírodě.

Doba zrání, která je uvedená u našich produktů, je vždy délka fáze suchého zrání.

DOBA ZRÁNÍ 12 DNÍ
DRUH MASA STEAKY
ZPŮSOB PŘÍPRAVY MLETÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY STEAK
ZPŮSOB PŘÍPRAVY GRILOVÁNÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY PEČENÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY DUŠENÍ