Játra jsou bohatým zdrojem bílkovin, pro tělo snadno vstřebatelným železem a důležitým vitamínem A. Přestože jsou v těle důležitým filtrem škodlivých látek neukládají je do sebe, ale většinu vyloučí z těla ven. Nic tedy nebrání je zařadit do pravidelného jídelníčku.
Z jater si můžete sami doma vyrobit delikátní paštiku, není to nic složitého. S mandlemi, brusinkami, sušenými šveskami nebo provensálskými bylinkami. Nebo si z nich připravte nadýchané knedlíčky do vývaru. A nejlepší jsou na plátky orestovaná s cibulí a kouskem špeku na sádle servírované s čerstvým chlebem a domácí tatarskou omáčkou. A taková omáčka z kousku srdce, ledviny a jater s muškátovým oříškem a kapkou smetany doplněná vláčným knedlíkem potěší nejednoho strávníka.
Jen nezapomeňte! Se solí vždy počkejte až když jsou játra tepelně zpracovaná. Mohla by vám totiž ztvrdnout.