Postup na vývar
- Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce.
- Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
- Naběračkou sebereme z povrchu vysráženou pěnu. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření a sůl a stáhneme plotnu na minimum.
- Vývar takto táhneme nezakryté do změknutí, přibližně 3 - 4 hodiny.
- Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto nebo plátýnko, část použijeme do omáčky, zbytek zmrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.
Postup na omáčku
- Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním plameni rozehřejem sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
- Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty opékáme. Zalijeme vývarem a vymícháme metličkou dohladka.
- Přidáme 1 zarovnanou lžičku soli, cukr, ocet a koření.
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
- Omáčku dochutíme cukrem, případně solí. Stáhneme z plotny a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní a dodá jí lesk.
- Omáčku přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili koření a případné žmolky mouky a podáváme s na plátky nakrájeným masem a oblíbenou přílohou.
Tip
Ze zbylého vývaru si můžete uvařit další porci rajské omáčky a doplnit ji kuličkami z mletého hovězího masa a špagetami. Děti je zbožňují!