Vyzrálé hovězí maso až ke dveřím. Kam doručujeme? OVĚŘIT DORUČENÍ
Recepty Rajská omáčka

Suroviny na vývar

  • 2 větší očištěné mrkve
  • 1/4 očištěného celeru
  • 1 střední očištěná petržel
  • 1 střední očištěná cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1kg hovězí loupané plece, plece nebo zadního
  • 3 - 4 litry vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli

Suroviny na omáčku

  • 250g oloupané cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 230g rajského protlaku
  • 80g hladké mouky
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • sůl
  • 150g cukru krupice
  • 5 lžic octa
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 20g studeného másla

Postup na vývar

  1. Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce.
  2. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
  3. Naběračkou sebereme z povrchu vysráženou pěnu. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření a sůl a stáhneme plotnu na minimum.
  4. Vývar takto táhneme nezakryté do změknutí, přibližně 3 - 4 hodiny.
  5. Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto nebo plátýnko, část použijeme do omáčky, zbytek zmrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.

Postup na omáčku

  1. Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním plameni rozehřejem sádlo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
  2. Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty opékáme. Zalijeme vývarem a vymícháme metličkou dohladka.
  3. Přidáme 1 zarovnanou lžičku soli, cukr, ocet a koření.
  4. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
  5. Omáčku dochutíme cukrem, případně solí. Stáhneme z plotny a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní a dodá jí lesk.
  6. Omáčku přecedíme přes jemné síto, abychom odstranili koření a případné žmolky mouky a podáváme s na plátky nakrájeným masem a oblíbenou přílohou.

Tip

Ze zbylého vývaru si můžete uvařit další porci rajské omáčky a doplnit ji kuličkami z mletého hovězího masa a špagetami. Děti je zbožňují!


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT