Roast beef krok za krokem
- Maso vyjmeme z obalu, očistíme od blanek.
- Pokud je maso nepravidelného tvaru, vytvarujeme ho pomocí kuchyňského provázku.
- Maso řádně osolíme, opepříme a ze všech stran natřeme oblíbenou hořčicí. Plnotučná bude jemnější, dijonská pikantnější. Pro zpestření můžete místo hořčice použít mleté hořčičné semínko.
- Naložené maso uložíme na 1 den do lednice.
- Je nanejvýš nutné, aby maso před samotným pečením mělo pokojovou teplotu. Proto jej vyndejte z lednice alespoň hodinu předem.
- Troubu s pekáčkem rozehřejeme na 100st. Na dostatečně velké pánvi rozehřejeme sádlo a důkladně ze všech stran na něm opečeme celé maso do zlatova, kůrčička je žádoucí.
- Opečené maso přendáme do pekáčku a pečeme zhruba 90 minut. Maso můžeme zkontrolovat vpichovým teploměrem, střed masa by měl mít teplotu 45 - 55 st.
- Maso po vyndání z trouby necháme minimálně 15 minut odpočinout. Krájíme na tenké plátky.
- Podáváme s lehkým salátkem, pečivem, domácí majonézou, pečenými brambory, grilovanou zeleninou, česnekovým dressingem, houbovým nebo křenovým přelivem, .. s čímkoli, co máte rádi.
- Studené plátky jsou výborné do sendvičů.
Tip:
Obsah pánvičky po opečení masa nevyhazujte, přidejte najemnou nakrájenou cibulku, uvolněte všechny přípečky, po opečení přidejte lžíci až dvě hořčice, trochu vývaru nebo vody a nechte lehce provařit a zredukovat. Lze přidat trochu smetany. Omáčku osolte, opepřete a můžete podávat s nakrájenými plátky roastbeefu.