Příprava masa
- Maso můžete připravit v troubě nebo v pomalém hrnci (PH).
- Nejprve maso osolte, sůl důkladně vmasírujte do masa a na oleji ho ze všech stran zprudka opečte dohněda.
- Do pekáče nebo PH vložte na dno pokrájenou cibuli, česnek a na to pak maso. Můžete přihodit čerstvé bylinky a vše okořeňte drceným pepřem. Podlijte cca 100 ml vody a přiklopte.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180°C nebo PH zapněte na stupeň II a nastavte 8 hodin.
- V troubě po hodině snižte teplotu na 160°C a pečte 4,5 hodiny nebo dokud maso nebude úplně měkké, rozpadající se na vlákna. Během pečení v troubě sledujte výpek, popř. podlijte. Občas maso obraťte.
- Když je maso zcela měkké, vezměte dvě vidličky a jimi přímo v pekáči maso natrhejte. Musí to jít lehce. Natrhané maso můžete pokrájet na kratší vlákna. Smíchejte s výpekem.
Příprava omáčky
- V kastrůlku zesklovaťte na oleji hodně najemno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte posekaný česnek.
- Vlijte rajčatovou passatu, worcester, ocet, hořčici, osolte kouřovou solí a oslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vmíchejte uzenou papriku, bobkový list a opepřete.
- Nechte provařit a svařte do požadované konzistence, dochuťte. Omáčka by měla mít specifickou kouřovou chuť.
Tip
Trhané hovězí můžete použít do burgeru, do tortill, do těstovin, na pizzu, s asijskou omáčkou, do salátu ... určitě pro něj najdete spoustu využití.