Recepty Trhané hovězí maso

Suroviny na maso

  • 1 kg hovězího masa (krk,podplečí, kližka, plec)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl 1-1,5% váhy masa
  • bylinky dle chuti

Suroviny na BBQ omáčku

  • 2 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 větší stroužek česneku
  • 150ml rajčatové passaty
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 lžíce uzené sladké papriky
  • 1 lžíce octa (jablečný, vinný)
  • 1 lžíce javorového sirupu (medu)
  • 1 lžička melasy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1,5 lžičky kouřové soli
  • 1 bobkový list
  • pepř

Příprava masa

  1. Maso můžete připravit v troubě nebo v pomalém hrnci (PH).
  2. Nejprve maso osolte, sůl důkladně vmasírujte do masa a na oleji ho ze všech stran zprudka opečte dohněda.
  3. Do pekáče nebo PH vložte na dno pokrájenou cibuli, česnek a na to pak maso. Můžete přihodit čerstvé bylinky a vše okořeňte drceným pepřem. Podlijte cca 100 ml vody a přiklopte.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C nebo PH zapněte na stupeň II a nastavte 8 hodin.
  5. V troubě po hodině snižte teplotu na 160°C a pečte 4,5 hodiny nebo dokud maso nebude úplně měkké, rozpadající se na vlákna. Během pečení v troubě sledujte výpek, popř. podlijte. Občas maso obraťte.
  6. Když je maso zcela měkké, vezměte dvě vidličky a jimi přímo v pekáči maso natrhejte. Musí to jít lehce. Natrhané maso můžete pokrájet na kratší vlákna. Smíchejte s výpekem.

Příprava omáčky

  1. V kastrůlku zesklovaťte na oleji hodně najemno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte posekaný česnek.
  2. Vlijte rajčatovou passatu, worcester, ocet, hořčici, osolte kouřovou solí a oslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vmíchejte uzenou papriku, bobkový list a opepřete.
  3. Nechte provařit a svařte do požadované konzistence, dochuťte. Omáčka by měla mít specifickou kouřovou chuť.

Tip

Trhané hovězí můžete použít do burgeru, do tortill, do těstovin, na pizzu, s asijskou omáčkou, do salátu ... určitě pro něj najdete spoustu využití.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT