Vyzrálé Hovězí maso
CHCI VÍCE INFORMACÍ

Není to vaše chyba, že maso bývá tuhé

Možná už se vám stalo, že jste koupili hovězí z běžného supermarketu a po hodinách u plotny jste se stejně dočkali spíš podrážky než křehkého steaku. Není to tím, že byste neuměli vařit – je to prostě maso, které nedostalo čas. Hovězí potřebuje po porážce odpočívat, aby se svalová vlákna uvolnila a chuť se rozvinula. Bez zrání je tuhé, se zráním se promění v lahůdku.

Plemeno, pohlaví a život na pastvině dělají rozdíl

Ne každá kráva je stejná. Mléčná plemena jsou šlechtěná hlavně na produkci mléka, jejich maso je proto chudší na tuk i chuť. Masná plemena, která většinu života tráví venku na pastvinách, mají vyvážený podíl svalů a tuku, tzv. mramorování. To zajišťuje křehkost a intenzivní chuť. Velkou roli hraje i pohlaví: maso z jalovice nebo volka bývá jemně prorostlé tukem, voňavé a šťavnaté, zatímco maso z býka je sice libové, ale méně zajímavé pro chuťové buňky.

Věk zvířete a kouzlo zrání

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení není vyšší věk nutně na škodu. I starší kráva masného plemene může dát maso, které je vynikající – pokud má šanci správně uzrát. Zrání je klíčovým procesem. Suché zrání je gurmánská specialita: čtvrtě masa visí v chladicích boxech s kontrolovanou teplotou a prouděním vzduchu. Maso ztrácí vodu, koncentruje se jeho chuť a stává se křehkým tak, že se rozplývá na jazyku. Mokré zrání probíhá ve vakuu a pomáhá enzymům přirozeně změkčovat maso.

Co navíc získáte s bio farmářským masem

Prémiové farmářské maso není jen o chuti, ale i o původu. Naše zvířata tráví většinu roku na pastvinách, bez stresu, bez hormonů a antibiotik. Díky tomu má maso vyšší obsah zdravých omega-3 mastných kyselin a nižší podíl nasycených tuků než maso z běžné velkovýroby. Každý kus je stoprocentně dohledatelný a nese certifikát BIO. Ať už si připravíte steak na grilu, nebo pomalu tažený vývar, můžete si být jistí, že jde o maso s příběhem, kvalitou a respektem k přírodě.

Doba zrání, která je uvedená u našich produktů, je vždy délka fáze suchého zrání.

DOBA ZRÁNÍ 21 DNÍ
DOBA ZRÁNÍ 19 DNÍ
DRUH MASA STEAKY
DRUH MASA PŘEDNÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY STEAK
ZPŮSOB PŘÍPRAVY MLETÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY GRILOVÁNÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY PEČENÍ