Vyzrálé Hovězí maso
CHCI VÍCE INFORMACÍ

Vyzrálé hovězí maso

Už se vám stalo, že jste koupili hovězí maso z běžného řetězce a stálo vás to hodně energie ho uvařit doměkka? Komu ne...

Proč tomu tak je?

Plemeno skotu

Mléčná plemena jsou šlechtěna hlavně na produkci mléka, zvíře na sobě nemá tolik svalové hmoty. Mléčný skot je chovaný převážně ve stájích a nemá tolik příležitosti k pohybu. Masná plemena skotu sice také produkují mléko, ale v malém množství pouze pro potřebu telat. Většina z nich prožije svůj život na pastvině po celý rok.

Věk zvířete

Má jistý vliv, ale ne zásadní. I maso desetileté krávy masného plemene bude po dostatečném vyzrání vynikající.

Pohlaví zvířete

Býk je hodně zmasilý. Maso z mladého býka bude velmi libové a jemné. Takové maso nebude protučnělé, neboli mramorované, a proto nebude tak křehké a chuťově nijak zajímavé. Maso z jalovice nebo volka bude pěkně mramorované tukem, bude mnohem chutnější, křehké a jeho chuť bude intenzivní.

Zrání

To je ten nejdůležitější parametr, který určuje jak se vám bude s masem pracovat v kuchyni a jak vám maso bude po úpravě chutnat.

Posmrtná ztuhlost, neboli rigor mortis, nastává u každého živočicha v důsledku biochemických a fyzikálních procesů. Není to ale nevratný proces, ke zpětnému zkřehnutí je potřeba čas, který při běžné řetězové produkci bohužel není.

Suché zrání je proces, kdy celé čtvrtě visí za velmi nízké teploty a za přístupu cirkulujícího vzduchu a přísné hygienické kontroly několik dní až týdnů ve speciálních chladících boxech. Mění se pH, svalová vlákna se uvolňují a hlavě se odpařuje voda, čímž se koncentruje chuť a vůně masa. Maso zkřehne, zintenzivní se jeho chuť i vůně.

Mokré zrání je druhá fáze zrání probíhající bez přístupu vzduchu. Rozbourané maso je zavakuováno do balíčků, přičemž již nedochází k odpařování vody a nastává přirozený proces rozkladu pomocí vlastních enzymů. Tento proces pokračuje po celou dobu až do rozbalení balíčku.

Doba zrání, která je uvedená u našich produktů, je vždy délka fáze suchého zrání.

ZPŮSOB PŘÍPRAVY STEAK
ZPŮSOB PŘÍPRAVY UZENÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY GRILOVÁNÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY PEČENÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY DUŠENÍ
Žebra
Hovězí maso, přední Žebra 170 Kč/kg
Falešná svíčková
Hovězí maso Falešná svíčková 515 Kč 515,00 Kč/kg
Flank steak
Hovězí maso Flank steak 460 Kč 460,00 Kč/kg
Flap steak
Hovězí maso Flap steak 460 Kč 460,00 Kč/kg
Recepty Hovězí burger se slaninou a sýrem
RECEPTY
Hanger steak
Hovězí maso, steaky Hanger steak 515 Kč 515,00 Kč/kg
Holubička
Hovězí maso, steaky Holubička 400 Kč 400,00 Kč/kg
Hrudí
Hovězí maso, přední Hrudí 210 Kč 210,00 Kč/kg
Kližka
Hovězí maso, zadní Kližka 275 Kč 275,00 Kč/kg
Krk
Hovězí maso, přední Krk 315 Kč 315,00 Kč/kg
Líčka
Hovězí maso, přední Líčka 265 Kč 265,00 Kč/kg
Recepty Pečený krk na víně
RECEPTY
Lopatkový plátek
Hovězí maso, steaky Lopatkový plátek 315 Kč 315,00 Kč/kg
Loupaná plec
Hovězí maso, přední Loupaná plec 275 Kč 275,00 Kč/kg
Plec
Hovězí maso, přední Plec 245 Kč 245,00 Kč/kg
Ořezy
Hovězí maso, zadní Ořezy 140 Kč 140,00 Kč/kg
Podplečí, chuck roll
Hovězí maso, steaky Podplečí, chuck roll 265 Kč 265,00 Kč/kg
Rib eye steak
Vysoký roštěnec Rib eye steak 580 Kč 580,00 Kč/kg
Rump steak
Hovězí maso, steaky Rump steak 500 Kč 500,00 Kč/kg
Skirt steak
Hovězí maso, steaky Skirt steak 460 Kč 460,00 Kč/kg
Striploin
Nízký roštěnec Striploin 515 Kč 515,00 Kč/kg
Svíčková
Hovězí maso, steaky Svíčková 900 Kč 900,00 Kč/kg
Tabulový steak
Hovězí maso, steaky Tabulový steak 440 Kč 440,00 Kč/kg
Váleček
Hovězí maso, zadní Váleček 410 Kč 410,00 Kč/kg
Zadní
Hovězí maso, zadní Zadní 370 Kč 370,00 Kč/kg
Ořech
Hovězí maso, zadní Ořech 400 Kč 400,00 Kč/kg
Maso na hamburger
Hovezi maso, zadni Maso na hamburger 200 Kč 200,00 Kč/kg
Vrchní šál
Hovězí maso, zadní Vrchní šál 400 Kč 400,00 Kč/kg
Přední
Hovězí maso, přední Přední 265 Kč 265,00 Kč/kg
Spodní šál
Hovězí maso, zadní Spodní šál 380 Kč 380,00 Kč/kg