Vyzrálé Hovězí maso
CHCI VÍCE INFORMACÍ

Vyzrálé hovězí maso

Už se vám stalo, že jste koupili hovězí maso z běžného řetězce a stálo vás to hodně energie ho uvařit doměkka? Komu ne...

Proč tomu tak je?

Plemeno skotu

Mléčná plemena jsou šlechtěna hlavně na produkci mléka, zvíře na sobě nemá tolik svalové hmoty. Mléčný skot je chovaný převážně ve stájích a nemá tolik příležitosti k pohybu. Masná plemena skotu sice také produkují mléko, ale v malém množství pouze pro potřebu telat. Většina z nich prožije svůj život na pastvině po celý rok.

Věk zvířete

Má jistý vliv, ale ne zásadní. I maso desetileté krávy masného plemene bude po dostatečném vyzrání vynikající.

Pohlaví zvířete

Býk je hodně zmasilý. Maso z mladého býka bude velmi libové a jemné. Takové maso nebude protučnělé, neboli mramorované, a proto nebude tak křehké a chuťově nijak zajímavé. Maso z jalovice nebo volka bude pěkně mramorované tukem, bude mnohem chutnější, křehké a jeho chuť bude intenzivní.

Zrání

To je ten nejdůležitější parametr, který určuje jak se vám bude s masem pracovat v kuchyni a jak vám maso bude po úpravě chutnat.

Posmrtná ztuhlost, neboli rigor mortis, nastává u každého živočicha v důsledku biochemických a fyzikálních procesů. Není to ale nevratný proces, ke zpětnému zkřehnutí je potřeba čas, který při běžné řetězové produkci bohužel není.

Suché zrání je proces, kdy celé čtvrtě visí za velmi nízké teploty a za přístupu cirkulujícího vzduchu a přísné hygienické kontroly několik dní až týdnů ve speciálních chladících boxech. Mění se pH, svalová vlákna se uvolňují a hlavě se odpařuje voda, čímž se koncentruje chuť a vůně masa. Maso zkřehne, zintenzivní se jeho chuť i vůně.

Mokré zrání je druhá fáze zrání probíhající bez přístupu vzduchu. Rozbourané maso je zavakuováno do balíčků, přičemž již nedochází k odpařování vody a nastává přirozený proces rozkladu pomocí vlastních enzymů. Tento proces pokračuje po celou dobu až do rozbalení balíčku.

Doba zrání, která je uvedená u našich produktů, je vždy délka fáze suchého zrání.

ZPŮSOB PŘÍPRAVY ZA SYROVA
ZPŮSOB PŘÍPRAVY STEAK
ZPŮSOB PŘÍPRAVY UZENÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY DUŠENÍ
ZPŮSOB PŘÍPRAVY VAŘENÍ
Žebra
Hovězí maso, přední Žebra 160 Kč/kg
Falešná svíčková
Hovězí maso Falešná svíčková 490 Kč 490,00 Kč/kg
Flank steak
Hovězí maso Flank steak 440 Kč 440,00 Kč/kg
Flap steak
Hovězí maso Flap steak 440 Kč 440,00 Kč/kg
Hanger steak
Hovězí maso, steaky Hanger steak 490 Kč 490,00 Kč/kg
Holubička
Hovězí maso, steaky Holubička 380 Kč 380,00 Kč/kg
Hrudí
Hovězí maso, přední Hrudí 200 Kč 200,00 Kč/kg
Kližka
Hovězí maso, zadní Kližka 260 Kč 260,00 Kč/kg
Kosti
Hovězí kosti Kosti 35 Kč 35,00 Kč/kg
Krk
Hovězí maso, přední Krk 300 Kč 300,00 Kč/kg
Líčka
Hovězí maso, přední Líčka 250 Kč 250,00 Kč/kg
Recepty Pečený krk na víně
RECEPTY
Lopatkový plátek
Hovězí maso, steaky Lopatkový plátek 300 Kč 300,00 Kč/kg
Loupaná plec
Hovězí maso, přední Loupaná plec 260 Kč 260,00 Kč/kg
Oháňka
Hovězí oháňka Oháňka 130 Kč 130,00 Kč/kg
Plec
Hovězí maso, přední Plec 230 Kč 230,00 Kč/kg
Ořezy
Hovězí maso, zadní Ořezy 130 Kč 130,00 Kč/kg
Podplečí, chuck roll
Hovězí maso, steaky Podplečí, chuck roll 250 Kč 250,00 Kč/kg
Rib eye steak
Vysoký roštěnec Rib eye steak 550 Kč 550,00 Kč/kg
Rump steak
Hovězí maso, steaky Rump steak 480 Kč 480,00 Kč/kg
Skirt steak
Hovězí maso, steaky Skirt steak 440 Kč 440,00 Kč/kg
Striploin
Nízký roštěnec Striploin 490 Kč 490,00 Kč/kg
Svíčková
Hovězí maso, steaky Svíčková 850 Kč 850,00 Kč/kg
Tabulový steak
Hovězí maso, steaky Tabulový steak 420 Kč 420,00 Kč/kg
Váleček
Hovězí maso, zadní Váleček 390 Kč 390,00 Kč/kg
Zadní
Hovězí maso, zadní Zadní 350 Kč 350,00 Kč/kg
Ořech
Hovězí maso, zadní Ořech 380 Kč 380,00 Kč/kg
Vrchní šál
Hovězí maso, zadní Vrchní šál 380 Kč 380,00 Kč/kg
Přední
Hovězí maso, přední Přední 250 Kč 250,00 Kč/kg
Spodní šál
Hovězí maso, zadní Spodní šál 360 Kč 360,00 Kč/kg